fbpx

Galileo 2.0x versus ERGO 3.0x of zonder?

Het afgelopen jaar zien we veel nieuwe loepbrillen. Vooral de 45 graden Kepler systemen zijn nieuw op de werkvloer. Ik ga in deze blog kijken naar de verschillen tussen, een galileo systeem, een ERGO systeem. Of is zonder loepbril ook een mogelijkheid?

De afgelopen periode heb ik gebruik gemaakt van een reguliere “through the lens” (TTL) loepbril van Optergo. De loepbril heeft 5 graden prisma in de kijkers verwerkt. Het betreft het model “easy” met een vergroting van 2.0x.  Ik ga in deze blog de verschillen benoemen tussen het gebruik van deze loepbril ten opzichte van het werken zonder loepbril en dus ook zonder prisma. Alsmede het werken met de nieuwe Ergo bril met een 45 graden hoek. Hiervoor gebruik ik de Admetec Ergo 3.0x vergroting.

“De slechte houding is vervolgens erg belastend voor mijn nek en rug”

Werken zonder loepbril?

Het werken zonder loepbril is in veel gevallen voor mij geen probleem gebleken. Bij behandelingen zoals controles, intakes of gebitsreinigingen heb ik graag overzicht en kan ik veel zien zonder bril. Op dit soort momenten heb ik namelijk de voorkeur voor het overzicht. In plaats van de betere werkhouding.
Vergroting is echter altijd fijn, en zeker bij vullingen of andere behandelingen waarbij ik moet boren, is het erg prettig om een vergroot beeld te hebben. De slechte houding die ik aan moet nemen als ik zonder loepbril werk is namelijk erg belastend voor mijn nek en rug.

Je wil ongeveer 50 cm van je werk zitten. Doordat het werk vaak van ons vraagt om in de detail te kijken. Moeten we vaak tot 30cm of soms zelfs tot wel 20cm van het gezicht van de patient komen. Door het beeld 2x of 3x te vergroten kan je in ieder geval meer afstand bewaren en daar door ook rechter op blijven zitten. Door het vergrootte beeld hoef ik minder dicht bij het gezicht te komen. En houd ik hierdoor mijn rug in een betere houding. Zonder de vergroting moet ik dit dus wel doen. Het dragen van alleen een vergroting haalt helaas niet de nek spanning weg.

Pros and Cons van de Optergo 2.0x loepbril

Als we naar de brillen kijken valt er een ding gelijk op. De kijkers zitten, in tegenstelling tot de ERGO van Admetec, niet recht in het midden van de glazen gemonteerd. Maar meer naar de onderkant. Je kijkt dus met je ogen naar beneden en daardoor recht door de kijkers. Dit is een erg belangrijk verschil.
Het gezichtsveld met een 2.0x vergroting is ongeveer 100mm en de scherpte diepte is ongeveer 250mm.

OptergoNL 2.0x Easy

De vergroting van 2x is het enige echte voordeel van de bril. Ondanks dat de houding niet veel verbeterd word. Voegt het in ieder geval ook niet veel gewicht toe. Waardoor de “extra” belasting op je nek zeer minimaal is. Als de vergroting toeneemt, neemt het gewicht van de loepbril uiteraard ook toe. En daarmee neemt ook de belasting op je nek en rug toe. Met een totaal gewicht van 26 gram is de Optergo bril een van de lichtste Galileo oplossingen. Het gewicht van de bril is dus bijna niet merkbaar. De titanium monturen van Optergo bieden ook een optimale pas vorm. Helaas worden ze maar in een kleur geleverd. (bron: www.optergo.nl)

Daarentegen is er ook een voordeel van de lage plaatsing van de kijkers.

Optergo 2.0x Easy


Zou je, omwille van het overzicht, even langs de kijkers in de mond van de patiënt willen kijken? Dan moet je je hoofd wat verder naar beneden kantelen om over de kijkers heen te kunnen kijken. Dit is uiteraard een extra belastend voor de nek. Omdat je technisch gezien al naar beneden aan het kijken bent. Ik heb dit dus ook als zeer onprettig ervaren.
Daarentegen is er ook een voordeel van de lage plaatsing van de kijkers. Het is hierdoor namelijk juist makkelijker om over de kijkers heen te kijken. Vanwege de ruimte boven in het glas is het makkelijker om naar een computerscherm te kijken. Daarentegen kan je bij de ERGO langs en onder de kijkers kijken. Het heeft alleen een andere hoofdbeweging nodig.

Met andere woorden, voor het kijken naar objecten die zich op (ongeveer) ooghoogte van de behandelaar bevinden is het erg prettig om over de kijkers heen te kunnen kijken en hoef je geen aanpassingen te maken met je hoofd. Voor het kijken naar objecten die een stuk lager zijn dan het ooghoogte van de behandelaar, bijvoorbeeld een patiënt die in de stoel ligt, is het erg onprettig om over de kijkers heen te moeten kijken. Je zal dan nog meer je nek moeten buigen om er overheen te kijken. Gelukkig is de bril hier ook niet echt voor bedoelt. Maar het is wel een praktische aanmerking die ik mee wilde geven. Helaas doen de Galileo systemen niet veel qua beeldverplaatsing. Bij de Optergo zit standaard een 5 graden prisma verwerkt. Maar dit weegt niet op tegen de 45 graden van de ERGO.

Pros and Cons van de Admetec ERGO 3.0x

Zoals eerder vermeld heeft de ERGO van Admetec de kijkers in het midden van de glazen geplaatst. Je hoeft dus zelf niet naar beneden te kijken. Dit word mogelijk gemaakt door de 45 graden Kepler prisma’s die in de kijkers zijn verwerkt.
Doordat je ogen recht vooruit door de kijkers kijken. Kost het je oog spieren weinig tot geen inspanning. En je kan nog steeds alles zien op werkafstand. Wil je meer lezen over mijn ervaring met de ERGO van Admetec. Lees dan mijn voorgaande blog. Deze gaat specifiek over de ERGO brillen.

Admetec Ergoline 3.0x

Ik gebruik bij de ERGO een 3.0x vergroting. Het gezichtsveld is ongeveer 150 mm. En mijn scherpte diepte gebied is ongeveer 105 mm. Dit gebied is ruim genoeg om mee te werken. Het extra gewicht van de kijkers is niet erg merkbaar. Mijn hoofd hoeft immers niet meer naar beneden te kijken. Het gewicht hangt dus ook niet meer aan de oren. Maar rust rustig op de neus.
Zoals ik eerder al aangaf, kan je bij de ERGO bril langs de kijkers, naar de mond van de patiënt kijken. Dit komt van pas als je bijvoorbeeld even geen vergroot beeld zou willen zien. Je hoeft hiervoor je nek dus niet of minimaal naar beneden te buigen. Wat ervoor zorgt dat er geen extra belasting is voor je nek. Als je naar objecten zou willen kijken die zich op ooghoogte van de behandelaar bevinden, zoals bijv. het computerscherm, dan kan je niet recht voorruit kijken zoals bij de Galileo systemen. Gelukkig werken we meer naar beneden als naar boven. (bron: www.b2beyecare.com)

Wanneer wel en wanneer niet?

Omdat de kijkers van de Galileo systemen parallel zijn aan je blikrichting, kan je ten opzichten van de ERGO, natuur getrouwer werken. Dit is omdat de ERGO een veel grotere beeldverplaatsing oplevert. En daardoor een grotere motorische verandering in de armen en rug.

Je kan bij de galileo systemen met een minder grote beperking alle bewegingen maken die je zou willen maken als je geen loepbril op zou hebben. Zoals even een beetje je nek draaien om “om de hoek” te kijken. Het grote verschil tussen geen bril of een Galileo systeem is;
Het werken met een Galileo loepbril maakt dat je in staat bent een vergroot beeld te zien. In mijn geval 2.0x. Daarnaast doet het helaas niet veel voor je zithouding. Het geeft je een vergroot beeld. Maar dit lost de nekinspanning en het daardoor het slechte zitten, niet op. Het brengt wel als voordeel met zich mee, dat je de bril beter kan gebruiken bij behandelingen waarbij je vanuit verschillende posities ‘wil’ kijken. Denk hierbij aan controles of intakes. De mate van overzicht die je behoud is uiteraard afhankelijk van de vergroting die je kiest. Hoe hoger de vergroting, des te kleiner het gezichtsveld.

Als je de loepbrillen gaat vergelijken vind ik de ERGO loepbril met een prisma persoonlijk veel prettiger. Vooral bij een wat meer statische behandelingen. Bij deze behandelingen hoef ik minder vaak te draaien of veranderen van positie. Bij de ERGO is het, af en toe, wat lastiger om het beeld scherp te houden. Vooral onder een schuine hoek. Het ERGO lens systeem werkt met spiegels. Hierdoor kan je slecht/niet schuin door de kijker kijken. Je moet je ook afvragen of je dat wil… OF dat de beperking juist tot een betere houding leidt. Denk bij meer statische behandelingen aan het maken van restauraties. De ergonomie voordelen bij het werken met de ERGO bril zijn groot. Dit heb ik al besproken en beschreven in mijn eerste blog. Dit heeft ermee te maken dat je een stuk rechterop kan blijven zitten.
En hierdoor veel klachten kan voorkomen. Zonder de hoge prisma waarde moet je altijd je nek overspannen en belasten.

Conclusie:

Al met al kan ik concluderen dat in veel gevallen het werken zonder loepbril prima volstaat. Maar dat een vergroting erg fijn is en leidt tot minder ergonomische concessies. In het geval van het werken met vergroting brengen beide soorten loepbrillen verschillende voor- en nadelen met zich mee. Een loepbril zonder, of met een kleine prisma leent zich meer voor het dynamische werk. Waarbij veel vanuit verschillende richtingen gekeken moet worden. De ERGO Kepler loepbril met een 45 prisma leent zich beter voor de wat meer statische behandelingen. Maar ik vermoed dat veel van dit soort klachten opgelost gaan worden door gewenning. Later daarover meer…