fbpx

Mag ik mij even voorstellen…

Mijn naam is Miran Mir, ik ben 24 jaar oud en geboren en getogen in Brabant. Sinds 2017 studeer ik studeer tandheelkunde aan de universiteit van Groningen. Op het moment van schrijven ben ik aan het einde gekomen van mijn eerste masterjaar. Dit betekent dat ik nog twee jaar te gaan heb voordat ik mezelf tandarts mag noemen.

Naast mijn studie ben ik werkzaam in een tandartspraktijk in Brabant. Ik werk hier ongeveer twee dagen per week, en dit doe ik nu zo’n twee jaar. Dit betekent dat ik wekelijks op en neer pendel tussen Groningen en Brabant. Veel mensen verklaren me voor gek, maar ik doe het met veel plezier. 

Tandheelkunde is een prachtig vak en hard werken

Ik ben namelijk niet iemand bij wie alles is komen aanwaaien. Ik geloof in hard werken en zelf ontdekken. Ik zie mezelf als een nieuwsgierig persoon. Eerst zien, dan pas geloven. Ik sluit me daarom aan bij de wijze woorden van Albert Einstein: “I have no special talent. I am only passionately curious.” Ik heb namelijk zelf ook geen speciaal talent, maar ik zou wel graag alles willen begrijpen en leren. 

De afgelopen paar jaar dat ik in Groningen studeer ben ik de tandheelkunde een prachtig vak gaan vinden. Het is een heel veelzijdig en breed beroep, waarin technische vaardigheden met theoretische kennis en sociale vaardigheden gecombineerd worden. Het beroep is erg veelzijdig en uiteenlopend, wat het enorm uitdagend maakt, maar in feite komt het er op neer dat je een patiënt blij probeert te maken door iets te doen of te maken met je handen. Als tandarts hebben we, om dit doel te bereiken, de mogelijkheid om te werken met toffe gadgets en materialen, denk aan professionele fotocamera’s, intra-orale scanners, microscopen etc. 

tandarts technologie loepbrillen

Loepbrillen in de tandheelkunde

Een van de toffe gadgets waar we in de tandheelkunde ook over beschikken is de loepbril. Ik heb al veel ervaringen en verhalen van tandartsen gehoord over het gebruik van deze brillen, uiteenlopend van positief naar negatief. Ik ben erg benieuwd geraakt óf, en zo ja, hóe deze loepbrillen een toevoeging kunnen zijn aan ons werk als tandarts. Omdat de ervaringen van andere tandartsen uiteenlopend zijn, zou ik zelf de antwoorden op mijn vragen willen gaan opzoeken. Eerst zien, en dan geloven (letterlijk)!

Vanuit die nieuwsgierigheid ga ik beginnen met het onderzoeken van het gebruik van loepbrillen vergelijken en toebehoren bij tandheelkundige behandelingen. 

Ik zal het komende jaar meerdere loepbrillen vergelijken en toebehoren (lampen, camera’s, etc.) uitproberen en met elkaar vergelijken. Ik ga mijn klinische ervaringen vervolgens verwerken in een maandelijkse blog die jullie kunnen lezen. Ik hoop zo een goed en duidelijk beeld te geven van de voor- en nadelen van alle verschillende soorten modellen, vergrotingen, lampjes en monturen, zoals ik deze ervaren heb. Het zou mooi zijn als mijn ervaringen een andere professional zouden kunnen helpen met het kiezen van een juiste loepbril of in ieder geval antwoord kan geven op diens vragen. 

Ik wens iedereen veel leesplezier toe het komende jaar!

Miran Mir