Ervaring met de ERGO loepbril van Admetec
Ik neem in dit stuk de ERGO loepbril in combinatie met de Orchid-F beide van Admetec onder de loep.
Voor tandartsen en specialisten is een juiste lichaamshouding fundamenteel. Ik de praktijk heb ik gelukkig al vroeg opgemerkt dat het in sommige situaties lastig is om goed zicht te hebben en tegelijkertijd een juiste lichaamshouding te hanteren. Als ik dit werk de komende veertig jaar verantwoord wil blijven doen, kunnen hulpmiddelen wellicht van grote toegevoegde waarde zijn. Je kunt dan denken aan een loepbril of aan een microscoop.
De afgelopen weken heb ik voor het eerst een loepbril mogen dragen. Ik had al veel verhalen gehoord van verschillende tandartsen en specialisten, uiteenlopend van positief naar negatief. Men is erg te spreken over de vergroting van het beeld, maar geeft ook aan dat het gebruik van een loepbril niet direct leidt tot een betere ergonomie. Veel van de inspanning moet nog steeds uit de nek en de rug komen, zeker nu er extra gewicht aan je hoofd hangt. Iedere maand zal ik een loepbril of ledlamp onder de loep nemen (pun intended 😉) en mijn ervaringen hierover delen op loepbrilvergelijken.nl – dé website om loepbrillen te vergelijken.
Verwachtingen van de ERGO loepbril en Orchid-F ledlamp
Als leek in het gebruik van loepbrillen met ledlamp, had ik een aantal verwachtingen. Ik verwachtte dat mijn blikveld zou verbeteren dankzij de vergroting van de loep en het gebruik van de lamp. Het zou mooi zijn als mijn lichaam energie zou besparen door te werken met een loepbril en het niet onnodig energie zou kosten. Ik hoopte dat mijn lichaamshouding tijdens het uitvoeren van mijn werk zou verbeteren. Zonder loepbril nemen we de hele dag door een houding aan die onze nek en rug zwaar belast, met name als we bepaalde situaties niet goed kunnen zien en als we daardoor zelf dichterbij moeten komen met ons hoofd. Ik heb mezelf er al meerdere malen op betrapt dit te doen.
De instrumenten die ik heb getest
De eerste loepbril die ik heb uitgeprobeerd is de ERGO-loepbril van Admetec. De bril heeft een vergroting van 3.0x en het montuur van de Ergo is gemaakt van duurzaam titanium. Met een totaal gewicht van slechts 45 gram is de bril erg licht. De in de brilglazen gemonteerde loepjes (Through The Lens TTL) beschikken over een prisma die een hoek van 45 graden naar beneden maakt. Hierdoor zou je dus recht vooruit kunnen blijven kijken en hetgeen waarnemen dat zich onder een hoek van 45 graden bevindt ten opzichte van je blikrichting. Ook deze loep is niet zwaar van gewicht. (bron: Admetec)
Ik heb de bril samen met de Orchid-F-lamp gebruikt, eveneens van Admetec. De Orchid-F is een bedrade lamp die bovenop het montuur van de bril bevestigd wordt en vervolgens via een kastje bediend kan worden. Het kastje kan aan een (broek)zak bevestigd worden en beschikt over een versterkende/verzwakkende functie, een aan/uit-knop en een knop die een interne composietfilter activeert. Admetec is een van de weinige merken die loepbrillen maken met een interne filter. Dankzij deze functie hoef je niet aan je bril te zitten wanneer je aan het werk bent. Het kastje kan opgeladen worden met bijgeleverde oplader, gaat zo’n 6-8 uur mee en weegt in zijn totaliteit ongeveer 10 gram. Dit betekent dat het totale gewicht van de bril slechts 55 gram is.
Wennen aan de eerste keer
De eerste keren dat ik de loepbril droeg, moest ik erg wennen. Dit had te maken met de vergroting van 3.0x en de ingebouwde hoek van 45 graden. Ik heb het idee dat ik aan het laatste het meest heb moeten wennen. De oog-hand coördinatie in mijn brein was nog niet eerder op die manier getraind. Na twee à drie keer oefenen in een preklinische setting, had ik het idee dat mijn coördinatie voldoende was om de loepbril met een patiënt uit te proberen. Aan zowel de hoek van 45 graden als aan de vergroting was ik vrij snel gewend.
De werkafstand van 50 centimeter vanaf het werkgebied tot aan de loep in combinatie met de prisma van 45 graden, zorgden ervoor dat ik mijn rug recht en mijn nek slechts licht gebogen hield. Ik zat te werken in een ergonomisch verantwoorde houding.
Het kostte, zeker op het begin, even tijd voordat ik alle variabelen in het werkveld dusdanig ingesteld had dat ik alles goed en scherp kon zien op een ergonomisch verantwoorde manier. Denk hierbij aan de hoogte van de behandelstoel, hoogte van de werkstoel, het hoofd van de patiënt (positie, kanteling), het instrumentarium (denk vooral aan de spiegel), het licht van de behandelunit, het licht van de loepbril, etc. Als de werkomgeving goed is ingericht, kun je prettig te werk gaan en komt het voordeel van de vergroting het beste tot zijn recht. Ik merkte dat ik veel minder snel geneigd was om van positie te veranderen, bijvoorbeeld om even snel met direct zicht te kijken als ik bezig was met het werken met indirect zicht in de bovenkaak van de patiënt. Ik deed dit voorheen namelijk wel, dan ging ik toch even snel met direct zicht kijken om het beter te zien, hetgeen resulteerde in ergonomische concessies. Sinds ik met deze loepbril werk heb ik die neiging veel minder snel. Ik moet dan namelijk weg uit mijn ideale uitgangspositie, waar moeite en tijd in is gestoken. Daarnaast hoef ik niet meer van dichtbij te kijken, want ik heb al een vergroting van 3.0x in mijn loepbril zitten. Ik maak nu dus veel meer gebruik van mijn spiegel en werk meer met indirect zicht dan dat ik voorheen deed.
Andere grote voordelen van de loepbril
Het licht dat ik nodig heb om te behandelen (of in ieder geval een groot gedeelte ervan) zit nu vast aan mijn hoofd. Volgens de ergonomische principes dient het licht parallel te lopen aan je blikrichting. Als de patiënt een beetje beweegt of als je behandelaar even met je hoofd wil meebewegen om te compenseren, betekent dit dat het licht van de behandelunit niet meer parallel loopt aan je blikrichting. Nu heb ik altijd nog het licht van mijn loepbril dat meebeweegt met mijn hoofd als ik me even aanpas aan de nieuwe positie van het hoofd van de patiënt. Ik ben er dus achter gekomen dat ik steeds minder vaak de lamp van mijn behandelunit aan het aanpassen ben tijdens de behandeling, of dit hoeft in ieder geval niet meteen. Hierdoor kan ik mijn twee handen in het werkveld houden.
Een potentieel nadeel van het gebruiken van een loepbril is dat je extra gewicht aan je gezicht hebt hangen, hetgeen kan leiden tot nek- en rugklachten. Wanneer ik de bril op heb, merk ik dat er inderdaad extra gewicht aan mijn gezicht hangt. De loepbril is echter vrij licht van gewicht. Tot nu toe heb ik dan ook nog geen nekklachten ondervonden als gevolg van het dragen van de loepbril. Ondanks dat de bril 45 gram weegt, hangt het gewicht gelukkig niet aan je oren of je neus. Je zit namelijk veel rechter op, waardoor de bril niet afglijdt.
Tijdens de behandeling zijn mijn ogen uiterst gefocust en op een kleiner werkgebied gericht. Dit kost wat energie, waardoor ik de bril tussen de behandelingen door afzet en dit dan als prettig ervaar. Het helpt dat een vergroting van 3.0x een groot scherptegebied heeft door de relatief geringe vergroting ten opzichte van andere loepbrillen.
Conclusie
Al met al heb ik het gebruik van de 3.0x Ergo-loepbril in combinatie met de Orchid-F-lamp ervaren als zeer prettig en als een grote toevoeging aan mijn werk. In samenwerking met B2Beyecare.nl en loepbrilvergelijken.nl, stellen mij in de gelegenheid om de ERGO bril de rest van het jaar te mogen gebruiken. Daarnaast zal ik nog met meer blogs komen over meerdere merken en andere producten.
Ik ben benieuwd naar mijn eigen ervaringen met andere vergrotingen, ledlampen, camera’s… en veel meer.